söndag 27 mars 2011

Hyenejournalistik

Bilden av journalisten som en seriöst arbetande person med mänsklighetens bästa för ögonen och som ständigt gör noggranna etiska överväganden för att verkligheten skall beskrivas så sann som möjligt, är sedan länge på dekis. I jakten på scoopet genas det betänkligt i svängarna och verklighetsbeskrivningen får stryka på foten.

För att ställa upp på denna devalvering av journalistrollen torde det kräva att journalisten gör sig av med grundläggande mänskliga och empatiska drag och finner sig i att göra vad som helst för en bra story. Eller en bra bild. Årets bild 2011 i klassen Nyhetsbild utland tilldelades Paul Hansen för en bild av en dödad femtonårig flicka i plundringens Port-au-Prince, efter jordbävningen. En dramatisk bild som dock inte speglar hela sanningen. En annan bild som framkommit, en bild som visar de faktiska betingelserna vid fotograferingen ger en helt annan uppfattning. En hel skock med journalister står som hungra hyenor över den stackars flickan med sina kameror. Osmakligt är väl det minsta som kan sägas.

Märkligast är nog en av jurymedlemmarnas försvar för beteendet i Resumé. ”Visst, man kan se bildjournalisterna som en flock med rovdjur men frågan är om inte det är en förutsättning för deras jobb”. Men vad säger detta citat egentligen? Om förutsättningarna för journalism är att jaga i flock måste det vara något grundläggande som är väldigt, väldigt fel. Och ytterligare en anledning att inte respektera journalismen av idag.

En följdfråga är vad journalisterna egentligen hade på Haiti att göra? Visst, rapportera och ge information och i stor mängd skeppades de in för att rapportera om brist på mat, vatten och tak över huvudet. Och laglöshet. Men genomled verkligen journalisterna själva dessa umbäranden eller i vilken utsträckning lade de själva rabarber på den mat och det tak över huvudet som Haitis befolkning själva var i så stort behov av? Sannolikt åt de sig mätta på kvällarna och sov betydligt bättre om nätterna än den genomsnittlige haitiern. Bilden av journalister som rovdjur som inte bara jagar i flock utan helt saknar känslor för det byte man jagar blir allt klarare. Och bilden av journalisten som går över lik för att förmedla sin story har just blivit publicerad.